12 aprill 2013

A J U L O P U T U S Detox the Dummy

Täna käisin Eesti Nuku- ja Noorsooteatris. Mul avanes suurepärane võimalus näha etendust "Ajuloputus". Puht juhuslikult ja kiiresti tulnud võimalusest kujunes välja väga meeldiv teatrielamus.

Etenduses mängisid neli näitlejat - Taavi Tõnisson, Kaisa Selde, Sandra Lange ja Andres Roosileht. Lavastuses olnud videos tegi kaasa Jevgeni Moiseenko, koos paljude teiste näitlejatega. Etenduse lavastas Duda Paiva. Esietendus oli 7. novembril 2011. aastal. Etendust mängitakse NUKU väikeses saalis.

Neli näitlejat + neli ahvi. Igal näitlejal oli üks ahv kaela külge aheldatud - suurte säravate silmadega mänguahvid hoidsid tugevasti oma "ohvritel" kaelast kinni. Osavad näitlejad - pidid saama hakkama enda rolliga, samaaegselt ahviga meisterlikult ümber käies. Vahepeal vahetati rolle - ühest näitlejast, kes mängis patsienti, sai doktor, kaks teist näitlejat mängisid aga naljaka loomusega, suurte ahvikõrvadega medõdesid. Peategelane Taavi Tõnisson rolle ei vahetanud - tema jäigi patsiendiks.

Algul veidi naljaka, ehk komöödiapoolse mulje jätnud etendus ei olnudki nii vaimukas, kuid ehk alguses tundus. 
heahetk.blogspot.com lehelt - Taavi Tõnisson
Särasilmsete ahvidega tehti küll naljakaid žeste jms, kuid kogu selle taga peitus aga palju sügavam sisu.

Minu tõlgenduse kohaselt olid need inimesed aheldatud hullumajja/mingisse raviasutusse, kuna võitlesid erinevate pahedega. Ahvid kujutasid justkui pahesid, mis inimesi vabaks ei lasknud (hoidsid kaelast kinni, nagu pahed hoiavad end inimeste küljes kinni). Peategelane üritas ahvi (pahe) puuri panna (sellest lahti saada).

Minuarvates kõige meeldejäävam tegelane oli haigla dokor - hiigelsuure peaga ja ülimalt kaastundliku näoga loom, kes mulle mingil imelikul põhjusel eriti meeldis. Temas oli mingi rahu, kuid samas iroonilisus ja kaastundlikkus.
Eesti Nuku- ja Noorsooteatri koduleheküljelt - Andres Roosileht
Veidi teistmoodi lavastusega oli tegu - väga rikastav kogemus oli.
Etendus, mis enamasti viidi läbi eesti keeles, sai sekka ka inglise ja vene keelt. Huvitav oli kuulata Eesti teatris väliskeeli - tavaliselt seda ei juhtu eriti tihti.
Lavastuses oli väga hea liikumine ja lava oli väga hästi organiseeritud. Mulle meeldis nukkude reaalsus ja see, kui hästi on võimalik nukke käsitleda. Nukuteatris käisin ise viimati lapsena ja nüüd minnes ei osanud oodatagi, et nii reaalselt on võimalik koos ahvidega laval mängida.
Kindlasti ei tohiks inimesed mõelda nii, et Nukuteater on vaid lastele. Antud etendus küll pisikestele lastele ei sobiks - nad lihtsalt ei saaks selle temaatikast aru. Kindlasti on Nukuteatris veel palju häid tükke ka täiskasvanutele ja loodan end veel teinegi kord sealt majast leida. 

MTP


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Omaarvamust ei saa keelata ega valeks pidada. Kui Sul on see ning Sa soovid seda jagada, siis tee seda. Kui Sul on aga mõtteid, ideid või ettepanekuid, mida võiks muuta, et blogi parem oleks, siis võiksid nendest teada anda. Samuti on oodatud ettepanekud etendustele, mida oled näinud ning soovitaksid mullegi.